Sernik na święta z piernikową nutą i pomarańczami

Czas czytania artykułu: 2 minuty
by Ania
17.12.2021

Grudzień to najbardziej magiczny miesiąc w roku. Z dziecięcą radością wyczekuję dnia, w którym w domu stanie choinka, z uśmiechem witam świat otulony śnieżnym puchem, a piosenki świąteczne puszczam już w listopadzie. Za to w kuchni grudzień kojarzy mi się z zapachem pierników, pomarańczy i jodły. Zapraszam Was na dziecinnie prosty sernik z piernikową nutą i sosem pomarańczowym.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 5-6 małych pomarańczy
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przekładamy twaróg sernikowy, dodajemy jogurt, jajka, cukier oraz mąkę i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę serową. Staramy się to zrobić jak najszybciej, żeby w masie nie było za dużo pęcherzyków powietrza. Zbyt duża ilość powietrza może spowodować, że ciasto za bardzo wyrośnie, a następnie za szybko opadnie i popęka.

Herbatniki mielimy w blenderze na proszek i przesypujemy do miski. Dodajemy masło i przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy palcami, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

4 pomarańcze obieramy ze skórki i pozbawiamy białej błonki. Owoce kroimy na małe kawałki. W rondelku podgrzewamy wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy razem z kawałkami pokrojonych owoców i z cukrem. Całość gotujemy tak długo, aż masa zrobi się gęsta – jak ciepły, płynny dżem pomarańczowy. Ilość cukru zależy od Waszych upodobań i od słodkości owoców – ja dałam 4 łyżki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w opcji grzanie góra-dół. Spód formy do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz i z zewnątrz dokładnie zabezpieczamy formę folią aluminiową. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej.

Tortownicę wykładamy masą z herbatników, którą dokładnie dociskamy do spodu. Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową. Potrząsamy formą, żeby masa równo się rozlała i wstawiamy ciasto do piekarnika.

Ciasto pieczemy około 60 minut (lub do suchego patyczka), w kąpieli wodnej, tzn., że tortownicę z ciastem wkładamy do głębokiego naczynia np. głębokiej brytfanki lub głębokiej blachy z piekarnika, do którego  wlewamy wodę. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy.

Upieczony sernik pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, a następnie wyciągamy go i zostawiamy do ostudzenia. Na koniec ciasto polewamy gęstym sosem pomarańczowym. Gotowe.

 

O autorze

Ania
Ania, EB & Communication Team Coordinator
Miłośniczka dobrej kuchni, kochająca jazdę na rowerze i górskie wędrówki. W wolnych chwilach gotuje i piecze, a w torebce zamiast portfela trzyma aparat.