Nie samą pracą człowiek żyje – odkrywamy kulinarne szlaki, część III

Czas czytania artykułu: 3 minuty
by Luiza
26.08.2020

Witaj ponownie w mojej kuchni. Jak zawsze przygotowałam trzy  sprawdzone przepisy – coś na słodko i coś na słono. Prosto, szybko, smacznie, czyli tak jak lubimy najbardziej. Liczę, że tym razem również znajdziesz coś dla siebie.

Trzecia edycja kulinarnych szlaków i po raz trzeci moje ulubione ciasto francuskie. Mam nadzieję, że Ty również jesteś jego miłośnikiem. Tym razem jest to bardzo szybka przekąska z serem pleśniowym oraz ciastem francuskim w roli głównej.

Ciasto francuskie z serem pleśniowym i żurawiną

nie_sama_praca_w_tekscie1

Ilość: 6 sztuk
Czas gotowania: 15 min przygotowanie + 15-20 min pieczenie

Składniki:
• 1 blat gotowego ciasta francuskiego
• pół sera pleśniowego (dowolnego)
• żurawina/ulubiony dżem (u mnie dżem truskawkowy)

Dodatki: forma do pieczenia babeczek

Co robimy:
1. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki 15 min przed przygotowaniem.
2. Formę do pieczenia babeczek smarujemy masłem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
3. Kroimy ciasto francuskie na kwadraty o wielkości około 7x7 cm (wielkość kwadratów jest zależna od wielkości formy).
4. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałeczki.
5. Formę do babeczek wykładamy kwadratami z ciasta francuskiego. Na cieście układamy ser pleśniowy.
6. Pieczemy przez około 15-20 min, do wyrośnięcia ciasta i rozpuszczenia się sera.
7. Po wyciągnięciu z piekarnika, kładziemy na babeczkę odrobinę żurawiny/dżemu.

Przekąska idealna na kolację czy sobotnią imprezę. Jeżeli nie lubisz sera pleśniowego, możesz go zastąpić szynką, serem żółtym, szczypiorkiem, papryką i zalać roztrzepanym, doprawionym jajkiem. Wtedy wieczorna przekąska może zamienić się w śniadanie.

Tak jak w poprzednich częściach kulinarnych szlaków, tak i teraz nie może zabraknąć propozycji na obiad. Tym razem chciałabym przedstawić przepis na krem z cukinii z grzankami. Jest to bardzo proste i popularne danie, jednak nie każdy miał okazję je spróbować.

Krem z cukinii z grzankami

nie_sama_praca_w_tekscie3

Ilość: 4 porcje
Czas gotowania: 10 min przygotowanie + 30 min gotowanie

Składniki:
• 2 cukinie (500g)
• 500 ml bulionu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka oliwy
• 2 kromki chleba
• 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
• curry, sól, pieprz

Co robimy:
1. Cebulę, czosnek oraz cukinię kroimy na małe kawałeczki.
2. Na łyżeczce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.
3. Dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy kilka minut.
4. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do miękkości (około 10-15 min).
5. Kromki chleba kroimy w kostkę i podpiekamy w piekarniku lub na patelni.
6. Ugotowaną zupę blendujemy i doprawiamy do smaku.
7. Podajemy z łyżeczką jogurtu naturalnego.

Jak zawsze po obiedzie przychodzi czas na deser. Tym razem przygotowałam domowej roboty budyń z owocami. Większość z nas jest przyzwyczajona do budyniów z torebki, jednak nie smakują one tak dobrze, jak ten własnej roboty. Odkąd wiem jak go zrobić, zrezygnowałam z gotowych mieszanek. Przekonaj się sam, że warto!

Budyń czekoladowy z owocami

nie_sama_praca_w_tekscie2

Ilość: 1-2 porcje
Czas gotowania: 10 min

Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 3-6 łyżeczek ksylitolu/cukru (ja dałam 3 łyżeczki cukru)
• 2 łyżeczki ciemnego kakao

Co robimy:
1. 1,5 szklanki mleka gotujemy
2. Do 0,5 szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz kakao i mieszamy.
3. Następnie mieszankę te wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż odpowiednio zgęstnieje.
4. Wykładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi owocami (można mrożonymi, które pod wpływem ciepłego budyniu szybko zmiękną).

Prawda, że własnoręczne przygotowanie budyniu jest bardzo proste? Spróbuj a przekonasz się, że może być wspaniałym zamiennikiem innych deserowych słodkości.

Mam nadzieję, że przypadł Ci do gustu któryś z moich dotychczas zaprezentowanych przepisów. Starałam się, aby dania te były proste w przygotowaniu, smaczne i sprawdzone. Wierz mi, nie jestem magikiem w kuchni, więc skoro ja dałam radę je przygotować, to Tobie również się uda.

Smacznego 😊


O autorze

Luiza
Luiza, Senior HR Specialist
Z Demant związana od listopada 2018 roku. Odpowiada głównie za przyjemniejszą część pracy w firmie, jaką są benefity. Wolny czas najchętniej spędza z książką lub z aparatem.